Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

http://www.mistagogia.com/

Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στην ιστοσελίδα της ενορίας μας, των αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά από πολύ προβληματισμό και αναζητήσεις για τον τίτλο της ιστοσελίδας καταλήξαμε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» στον όρο «Μυσταγωγία».

 Έμπνευσή μας ήταν το ομώνυμο έργο του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, το οποίο θα αναδημοσιεύσουμε σε τούτο τον ιστότοπο, για συμμυσταγωγηθούμε και ασφαλώς να συνοφεληθούμε. Γιατί έργο των ποιμένων της Εκκλησίας και ιδιαίτερα της ενορίας είναι να μυσταγωγούνται και συγχρόνως να μυσταγωγούν τις ψυχές των «εν κατανύξει» συμπροσευχομένων αδελφών.

Αυτό δε επιτυγχάνεται όταν κατά την θεία μυσταγωγία,  γεννάται αυτομάτως στην καρδιά του ιερέως, ότι υπάρχει η αίσθηση της παρουσίας του Θεού, ιδιαιτέρως δε μετά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων, όπου η θεία παρουσία είναι πλέον απτή και ορατή, αφού ο άρτος και ο οίνος, κατόπιν της ιερατικής επικλήσεως του Παναγίου Πνεύματος, είναι πια «Σώμα και Αίμα Χριστού». Μυσταγωγία σημαίνει ευλάβεια και εκφράζεται εν «καρδία συντετριμμένη και τεταπεινωμένη». Ο ευλαβής μυσταγωγός είναι ανάγκη να γνωρίζει καλώς ποιος είναι αυτός ο ίδιος, αλλά και ποιον διακονεί. Να έχει αποκτήσει βαθειά  τη συναίσθηση, ότι αυτός ως άνθρωπος είναι «γη και σποδός», αμαρτωλός και αχρείος δούλος, ενώ ο Κύριός του, τον «μελίζει και διαμελίζει» είναι ο Άγιος και ο Αναμάρτητος και ότι λειτουργεί χαριστικώς, τη ενεργεία του Αγίου Πνεύματος το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να το κοινωνήσει στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία της σύναξης των πιστών. Οι κληρικοί, με τον προεστώτα (Επίσκοπο ή Πρεσβύτερο) προσφέρουν την αναίμακτη μυσταγωγία, και οι λαϊκοί, προσευχόμενοι μετέχουν της μυσταγωγικής εμπειρίας.

Την προσέγγιση στην θεία μυσταγωγία, στην ομορφιά της φύσης, αλλά και την αναβάπτιση στην κολυμπήθρα της πίστης επιδιώκουν όσοι προσέρχονται στη Θεία Λατρεία, με σκοπό τη μετοχή τους στη Θεία Ευχαριστία, σφραγίζοντας όλες τις αισθήσεις, προκειμένου, μέσα από τους «νοητούς λόγους» να νοιώσουν την μύησή τους στο ιερό μυστήριο.  

Μάλιστα δε, προσέρχονται προετοιμασμένοι. Είναι νηστικοί, έχουν νηστέψει, έχουν διαβάσει αποβραδίς την ακολουθίας της Μεταλήψεως, το Απόδειπνο και όποια άλλη πνευματική καθοδήγηση έχουν λάβει  από τον Πνευματικό τους. Αυτή η κατηγορία των εκκλησιαζομένων γίνονται ένα σώμα, μία δύναμις, μια εκκλησία, όπου αισθάνονται την παρουσία του Παναγίου Πνεύματος και γίνονται, οντολογικά «κοινωνοί θείας φύσεως». Γι’ αυτούς ο χώρος και ο χρόνος δεν υφίσταται. Αποθέτουν «πάσαν την βιοτικήν μέριμναν», γιατί γνωρίζουν ότι θα υποδεχθούν «τον Βασιλέα των όλων».  

Ας μην αφήνουμε, λοιπόν καμία λατρευτική ευκαιρία αναξιοποίητη, γιατί θα απολογηθούμε πρώτα εμείς οι Κληρικοί και ύστερα οι λαϊκοί, αν αφήνουμε τις ευκαιρίες να κυλούν με το χρόνο, χωρίς να τις αξιοποιούμε, και για το δικό μας πνευματικό κέρδος, αλλά και για την ωφέλεια των άλλων, μέσα από την οδό της μυσταγωγίας, γιατί τότε θα αξιωθούμε να γίνουμε μέτοχοι των αιωνίων αγαθών, με τη Χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Οποίο, μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, πρέπει η δόξα, η δύναμη και η τιμή, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Η ηλεκτρονική επεξεργασία και παρουσίαση κειμένων από την ιστοσελίδα μας, θα επιδιώξει να μυσταγωγεί και ταυτόχρονα να μυσταγωγείται, να ιερουργεί και ιερουργείται, να κοινωνεί και κοινωνιοποιεί τη Χάρη και το Θείο Έλεος.